Cerca     VA CA

Provincia: València

Ademús

Dades demogràfiques

  1.037 habitants    

  Descripció

A un dels plecs de la serra de Javalambre descansa Ademús, capital comarcal del Racó d’Ademús. Escoltat pels cims d’El pinar i Els Morales i refrescat pel riu Túria i Bohílgues, l’enclavament valencià es rodeja de terres aragoneses i manxegues. Els seus carrers estrets i amb molt pendent, a causa de l’enclavament geogràfic, poden ser un reclam turístic per portar a monuments de gran interés.

  Què visitar

La natura que l’envolta es caracteritza per la presència de grans pins que serveixen de pulmó del poble. Dins del municipi, la història s’obri pas entre els poc més de mil habitants que hi resideixen. D’entre una llarga llista de monuments arquitectònics per veure destaquen: el Castell d’Ademús, les restes del poblat ibèric de la Celadilla, l’Església Arxiprestal de Sant Pere i Sant Pau, les ermites de Sant Joaquim i Santa Bàrbara del Castell.

D’altra banda, existeixen diferents espais culturals on impregnar-se de la tradició local: Museu per a la Interpretació de l’Aigua, Museu del Pa i el forn tradicional, la Casa de la Cultura i una sala d’exposicions temporals situada a l’edifici de l’antiga Presó Municipal.

  Coses que menjar

Ademús destaca per tindre una gastronomia molt variada. Les farinetes són l’aliment més típic de la zona. Elaborades amb farina de dacsa, estan acompanyades de tomaca, pollastre, conill, pimentons, bacallà, costelles i fetge de porc, bacallà i allioli. Unes altres receptes típiques que destaquen són: l’arròs empedrat, el gaspatxo o el potatge.