Cerca     VA CA

Provincia: València

Aiora

Dades demogràfiques

  5.311 habitants    

  Descripció

Aiora és la capital de la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora i es troba al sud d’aquesta. Conformada per més de 5.000 aiorins i aiorines, és un dels municipis més endinsats cap a l’interior de la Comunitat Valenciana. La seua riquesa cultural és tan àmplia que quatre dels seus monuments són Béns d’Interès Cultural.

  Què visitar

Al cor del poble sorgeixen les ruïnes del Castell d’Aiora, que al segle XII va servir al Duc de l’Infantat com a palau i fortalesa. Junt a la Creu Coberta, i les esglésies de Santa Maria la Major i la Nostra Senyora Assumpció conformen l’emblemàtica llista dels quatre esdeveniments de major rellevància cultural. A tan sols 20 kilòmetres del casc urbà es poden trobar les restes del poblat iber de Castellar de Meca. És un dels jaciments arqueològics de l’Edat de Bronze més espectaculars que s’han descobert a Espanya. La ciutat va ser tallada a la roca al voltant del segle VIII a.C. Encara es poden contemplar les complexes tècniques quotidianes que utilitzaven, a banda de les primeres pintures rupestres de la Comunitat Valenciana, a la zona de Tortosilla. 

EL PARATGE NATURAL D’AIORA

El paratge Natural de la Hunde permet als amants rurals fer alguna escapada pels seus senders. A aquest es troba el Pic Palomea, una muntanya ubicada 1.258 metres sota el nivell del mar on podràs gaudir del paisatge mediterrani que l’envolta. El fet de que pugues gaudir, també, de la tranquil·litat de la natura el converteix en un poble complet amb gran atractiu turístic.

  Coses que menjar

Però no tot està a les afores, pels seus carrers podràs trobar tot un entramat de carrers medievals, com al Barri dels Alts o l’antic barri jueu de Santa Bàrbara. Ací podràs gaudir d’alguns dels plats típics del poble: el gaspatxo ayorí, la gatxamiga, el seu peculiar allioli i/o ‘l’ajetao’, la recepta més pròpia. Aquest últim es sol cuinar, principalment, a la festivitat del Sant Àngel Tutelar de la Vila, celebrat el segon dilluns de gener.