Cerca     VA CA

Provincia: València

Albaida

Dades demogràfiques

  5.914 habitants    

  Descripció

A banda de donar nom a la comarca de la Vall d’Albaida, el municipi de vora 6.000 habitants és la capital històrica d’aquesta. El seu nom prové de l’àrab i significa ‘la blanca’, fent referència al color blanc de la terra de gran part de la comarca. És curiós perquè Albaida destaca també per la claredat dels edificis que s’han construït sobre un dels turons del territori ondulat on es troba.

  Què visitar

La reconeguda com a ciutat l’any 1906 és travessada pel riu que porta el seu mateix nom. Tres grans torres edificades per almohades s’eleven al seu interior i faciliten la localització del Palau del Milà i Aragó. Va ser durant anys la residència dels marquesos titulars de la població. Aquest, al costat de l’Església Arxiprestal de l’assumpció de la Mare de Déu, conformen els dos monuments més emblemàtics de la ciutat.

La cultura també té un gran impacte a Albaida. Ací es troba un gran baluard de la història de la pintura valenciana. La casa i estudi de Josep Segrelles s’ha convertit en un museu on poder contemplar algunes de les seues il·lustracions que es plasmaren a: les obres de Blasco Ibáñez, El Quixot, els contes de Les mil i una nits… A banda, al Palau dels Marquesos hi és el Museu Internacional de Titelles d’Albaida. Des de l’any 1997 allotja titelles procedents d’Àsia, Àfrica, l’Orient.

  Coses que menjar

Els plats de calent destaquen a la gastronomia d’Albaida i el seu principal protagonista sol ser l’arròs: al forn, caldós amb conill, amb fesols i naps… A banda, la rebosteria té un paper fonamental: pastissos de moniato, rotllets, coques d’ametlla. Però la identitat gastronòmica la donen les mandonguilles de bacallà, el codonyat i el pastís d’escuma.