Cerca     VA CA

Provincia: València

Bunyol

Dades demogràfiques

  9.596 habitants    

  Descripció

Bunyol és un municipi situat a l’Hoya de Bunyol, a l’interior de la província de València. La seua demografia ha crescut als últims anys (algo que no és habitual als pobles de la Comunitat) fins al punt que ja quasi arriben a 10.000 habitants. Es troba a 441 metres d’altitud sobre el nivell del mar, per tant, es tracta d’un poble situat a les muntanyes.

  Què visitar

Pel que fa al patrimoni cultural de Bunyol, destaca el seu castell. El Castell de Bunyol va ser antigament una de les fortaleses més importants d’Espanya, ja que era el límit entre el Regne de València i la Corona de Castella. El castell està declarat com a bé d’interés cultural i no és l’únic edifici de Bunyol, ja que també ho és la Torre de telegrafía óptica de Bunyol. Pel que fa a l’aspecte religiós, l’església més important és la de Santiago Apòstol i l’ermita més rellevant és la de San Luis Beltran. Els dos edificis són béns de rellevància local.

LA TOMATINA DE BUNYOL

Per últim, Bunyol té una de les festes per excel·lència de la Comunitat Valenciana: la Tomatina. Es celebra l’últim dimecres del mes d’agost, enmig de les festes del poble, i participa gent de totes les edats, tot i que és comú que predominen els joves. Es tracta d’una batalla de tomaques entre tots els presents, i la participació últimament és tan gran que l’últim any l’Ajuntament de Bunyol va demanar 100.000 quilos de tomaques.  La setmana prèvia a la festa es realitzen desfiles, balls… i la nit anterior s’anomena l’Empalmà, on l’objectiu és arribar sense dormir a la Tomatina, que comença quan es reparteix el desdejuni popular a la Plaça Major. La rellevància d’esta festa l’ha dut a ser Festa d’Interés Turístic Internacional des de l’any 2002. Al estar en València, a Bunyol també es celebren les Falles, però no compten amb la mateixa repercussió mediàtica que la Tomatina, tot i que també són molt importants.

  Coses que menjar

Un dels plats més típics de Bunyol és l’arròs amb bledes (acelgas), també conegut com l’arròs dejuni. A banda de l’arròs i les bledes porta més ingredients, com poden ser llegums. Altre arròs famós a esta localitat és el que porta costelles de porc. També destaca Bunyol a l’aspecte gastronòmic pels seus embotits: llonganissa i llonganisses de Pasqua (disponibles durant tot l’any), cansalada, botifarres d’arròs, ceba o carn, botifarres blanques (el blanquet)… Si vas a Bunyol no et pots anar sense tastar algun d’estos plats.