Cerca     VA CA

Provincia: Alacant

Castalla

Dades demogràfiques

  10.124 habitants    

  Descripció

Castalla, amb els més de 10.000 habitants, és el tercer municipi de la comarca de l’Alcoià amb més població, només per darrere d’Alcoi i Ibi. Amb una altitud que ronda els 670 metres, el territori castellut s’estén per les serres d’Arguenya, de Castalla i del Maigmó. La qual cosa implica una topografia repleta de camins per a senderistes i paratges com el Xoret del Catí, el Clot de les Manyes, el Pantanet o l’Avaiol.

  Què visitar

Si la visita a Castalla és més tranquil·la, sense grans exigències físiques, la visita del castell és mandatoria. Situat al centre de la Foia de Castalla, al nord de la provincia d’Alacant, la seua privilegiada posició a les altures permet controlar les entrades i sortides a la comarca.

CASTALLA, EL POBLE D’ENRIC VALOR

Castalla és el bressol d’origen del qual potser ha sigut el filòleg i erudit més gran que ha tingut la llengua valenciana, Enric Valor. El famós escriptor valencià va començar la seua obra rondallística als carrers castelluts. De fet, la localitat alacantina disposa d’un itinerari literari en homenatge a Valor recorrent alguns llocs que recull en el seu llibre ‘Sense la terra promesa’.

  Coses que menjar

Pel que respecta a la gastronomia de Castalla, els plats típics són: el gaspatxo, la borreta d’abadejo i l’arròs amb conill. Per últim, les festivitats populars de Castalla més destacades són les fogueres de Sant Francesc, commemorades després de Setmana Santa; i les Festes Patronals de Moros i Cristians en honor a la Verge de la Soledat, de l’1 al 4 de setembre.