Cerca     VA CA

Provincia: València

Chulilla

Dades demogràfiques

  662 habitants    

  Descripció

Chulilla és un municipi de la província de València que està situat a la comarca de Els Serrans, a uns 60 quilòmetres de la capital. El poble, per herència d’èpoques passades, es troba fortificat amb edificis defensius excepte per un costat, on apareix un riu amb un impressionant canyó. Actualment compta amb 662 habitants, més de 100 menys que fa quinze anys.

  Què visitar

A Chulilla és obligatori visitar les pintures rupestres del barranc de Falfiguera. Es van descobrir l’any 1998 i des del 2011 es troben protegides per la legislació nacional i autonòmica. L’església més rellevant és la de la Verge dels Àngels i compta amb molt de simbolisme, ja que es va construir damunt de la mesquita que hi havia anteriorment a l’època d’invasió musulmana. Pel que fa a les ermites, les més famoses són la de Santa Bàrbara i la de San Josepe, i per últim Chulilla compta amb un castell preciós, el qual antigament va ser utilitzat com una presó per a eclesiàstics.

  Coses que menjar

La gastronomia d’esta localitat és molt variada, però destaca principalment la carn i la rebosteria. Els plats més típics són l’olla de carn (fesols, creïlles, botifarra de pa, botifarra de carn…) i l’olla de Berzas, que té uns ingredients similars, però porta herba-sana. Si a l’olla de Berzas l’afegim oli, molles i ou dur ens ix el tercer plat típic de Chulilla: Rin-Ran. A l’apartat de la rebosteria destaquen principalment els dolços, com la mantegada i les tortes d’ametla.