Cerca     VA CA

Provincia: Castelló

Onda

Dades demogràfiques

  24.980 habitants    

  Descripció

Onda és un municipi situat a la comarca de la Plana Baixa, al nord de la Comunitat Valenciana. Amb vora 25.000 onders i onderes, compta amb més de 100 kilòmetres i és un dels més grans de la província de Castelló. L’abracen les muntanyes de Tales fins a la planícia de La Plana. L’entravessen el riu Millars, al nord, i el Sonella, al sud, que voreja la població. Al primer li han construït un embassament que rep el nom de l’Embassament del Sitjar, i és un dels principals atractius de la zona.

  Què visitar

Molts són els diferents monuments que cal visitar si passes per aquest municipi de la Plana Baixa. Des de l’Església de l’assumpció, una construcció barroca on pots trobar el retaule de Sant Antonio i Santa Bàrbara, fins a les capelles de Sant Vicent Ferrer o Sant Josep, passant pel Santuari de la Mare de Déu de l’Esperança, fundat al segle XV i fins al XX un important centre de la comunitat carmelita. També hi ha d’altres monuments no religiosos com el mateix nucli d’Onda, declarat en 1967 Conjunt Històric Artístic i Bé d’Interés Cultural o el Castell Medieval, estructura original dels musulmans al segle X sobre un antic assentament romà.

El seu enclavament geogràfic situa Onda al voltant d’algunes muntanyes que cal pegar una ullada. El cim més popular és el Montí, amb una alçada de més de 600 metres, ubicat a l’extrem sud-oest del terme municipal. El Calvari, el Tossal del Ferrer, la Talaia, Beniparrell i unes altres són perfectes per a una escapada rural.

  Coses que menjar

La gastronomia d’Onda és una amalgama de receptes ancestrals, d’un encreuament de cultures i una cura en l’elaboració. Ací es realitzen elaboracions típiques de tota la Comunitat Valenciana com la paella, l’arròs al forn o el conill en tomaca; però també en tenen de pròpies. L’olla de La Plana és una d’elles i consta d’un gran nombre de verdures del terreny. L’altra n’és el plat de pilotes de frare, un dolç realitzar amb ou, llet, sucre, oli i farina.