Cerca     VA CA

Provincia: València

Sumacàrcer

Dades demogràfiques

  1.141 habitants    

  Descripció

És un municipi que es troba a la província de València, concretament a la Ribera Alta. Està rodejat de muntanyes i el seu principal accident geogràfic és el riu Júcar, el qual dona vida al municipi i atorga l’aigua per al reg. Es troba a una situació demogràfica descendent fins al punt que supera per molt poc els mil habitants, i si continua esta tendència és possible que en deu anys ja baixe de mil.

  Què visitar

L’ermita del poble és un dels principals atractius, ja que també actua com a mirador de Sumacàrcer. D’altra banda, com és habitual, es manté una fortalesa islàmica dels segles X -XIV que és un castell. Existeix una ruta molt fàcil de seguir per a arribar fins ací. També l’església de Sumacàrcer té un simbolisme important, ja que es va construir damunt de la mesquita que hi havia anteriorment, corroborant així la Reconquista. Per últim el palau dels comtes d’Orgaz és una construcció de l’edat mitjana que representa com era el palau rural a la noblesa valenciana.

LES FESTES DE SUMACÀRCER

La primera festa de l’any és la de Sant Antoni. Consisteix en una foguera on es celebra la tradicional “cremà” a la plaça major. Amb este foc, la gent fa carn i embotit. D’altra banda, el Diumenge de Resurrecció es celebra la romeria a l’ermita, on es fa una benedicció i després un esmorzar popular. Una de les festes més divertides és la baixada humorística del riu, on han de baixar la presa de Tous i es reparteixen tres premis: l’embarcació més ràpida, la més humorística i la millor. Per últim, Sumacàrcer té festivitat de bous, que es celebra dos caps de setmana abans de les festes patronals, on hi ha misses, ofrenes…

  Coses que menjar

La gastronomia d’este municipi es basa principalment en productes obtinguts de la terra i dolços. No obstant això, la proximitat amb València capital i la costa provoca que l’arròs al forn també siga un plat típic a Sumacàrcer. Per altra part, el postre per excel·lència són les orelletes i pel que fa als dolços destaquen la coca amb cansalada i l’arnadí, un postre típic valencià que està fet a base de carabassa i sucre. És comú a l’època de Pasqua.