Cerca     VA CA

Provincia: València

Xelva

Dades demogràfiques

  1.498 habitants    

  Descripció

Poc més de 1.500 habitants romanen a la capital de la comarca dels Serrans. El seu terreny és irregular. Tot i que el seu nucli urbà està a 450 metres sobre el nivell del mar, destacar per les formacions muntanyoses abruptes típiques del Sistema Ibèric, concretament els massissos de Javalambre i la Serra d’Utiel. 

  Què visitar

A simple vista, destaca per la mostra arquitectònica mudèjar i pel barri jueu d’Azoque. Per esta i moltes altres raons, Xelva està declarat com Bé d’Interés Cultural. Tres barris fàcils de distingir segmenten el poble en tres cultures diferents, però tanmateix uneix a uns ciutadans entregats al mateix. Per un lloc es troba l’anteriorment mencionat barri d’Azoque, on es conserva a la perfecció el traçat jueu original i els seus carrers estrets. Per altra banda, el barri àrab de Benacaire, on apareixen monuments d’interés com l’Ermita de San Jorge o l’Ermita de la Soledat. Per últim, hi és el barri d’Arrabal, situat als afores dels murs.

La natura també cobra protagonisme amb la ruta de l’aigua, un recorregut circular seguint el riu Tuéjar que comença a les coves del Montecico i finalitza a la fàbrica de la llum, passant pels diferents esdeveniments culturals i històrics de la ciutat. Un símil dels avantpassats amb l’actualitat que connecta el patró de l’aigua que utilitzaven nornamentalment abans amb el recorregut turístic actual.

  Coses que menjar

L’oli d’oliva, els embotits de Xelva, una espècie de magdalenes que reben el nom de ‘mariquites’, els rotllos d’anís, la mel, el vi i una sèrie de productes agroecològics destaquen com a elements principals de la gastronomia del poble.